Маркетингова стратегия – КАПАНЪТ НА „БЛАТНАТА СРЕДА“

Маркетинг стратегия

Pepsi и Coca-Cola навлизат в “блатната среда”

Защо никой няма нужда от новите “средно калорични” коли

от Ал Рийс
През това лято (публикацията е от 2004 г.) и Pepsi и Coca-Cola представят на пазара нови “средно-калорични” коли наречени съответно Pepsi Edge и C2. А това не е добра идея. Предлаганите от Pepsi Edge 70 калории на кен са около половината от 150-те калории, предлагани от обикновената Pepsi. Според съобщение на компанията, новият продукт предлага “перфектен баланс между вкус и калории”.

Класически случай

Новите продукти са класически случай на изпадане в капана на “блатната среда”. Тези, които пият кола заради нейния вкус ще продължат да купуват традиционната кола. А тези, за които е важна ниската калоричност, ще продължат да купуват диетичната кола. Къде тогава е пазарът за  Pepsi Edge и C2?
От Pepsi твърдят, че целта им са тези 60 милиона потребители, които пият и диетична, и обикновена кола. Може и да е така, но също така има и милиони потребители, които пият и кафе, и чай, но това не означава, че някакъв междинен продукт, нарачен “чайфе” би имал особен успех.
Един известен биологически експеримент демонстрира принципа на “блатната среда”. Поставете два различни вида paramecium в тръба и се върнете след няколко дни. Единият вид ще е заел върха на трабата, другият – дъното й, а границата между тях ще бъде празно пространство.
По същия начин става и ракообразното Cirripedia – единият вид заема нивото на отлива, а другият нивото на прилива. 

Играчите на масовите пазари

Привер за това са и трите най-големи ритейлъра в САЩ. Wal-Mart се специализира върху ниските цени, Target зае по-високата ниша с широки коридори между регалите, спретнати дисплеи и дизайнерски стоки. А Kmart опита да направи и двете – с ниски цени като Wal-Mart и дизайнерски стоки, като Target.
Ако поставите брандовете Target, Wal-Mart и Kmart в тестовата тръба, и ги разбъркате, ще откриете Target на върха, Wal-Mart на дъното и Kmart в зратната среда. Нищо чудно, че Kmart фалира.
Примерите продължават. Acura бе първата марка луксозни японски автомобили на американския пазар. Но в Honda, собственикът на Acura не проявиха последователност. В допълнение на скъпите шест-цилиндрови модели, компанията предложи и евтин четири-цилиндров модел на Acura, който по същество си беше преименувана Honda.

Урокът на Lexus

Когато Toyota създаде Lexus, бяха предлагани само скъпи шест- и осем-цилиндрови модели. Тогава Acura беше водещата японска луксозна кола, но това не продължи дълго. Lexus бързо зае позицията на японска луксозна кола, а Acura изпадна в “блатната среда” (през последната година Lexus продаде на американския пазар 52% повече коли от Acura). Побетителят е ясен и по това, че хората започнаха да наричат най-скъпите места за паркиране “Lexus-линии”.
В ранните дни на зараждащата се индустрия могат да се открият много примери за същите недоразумения. Много от компаниите се опитваха да предложат липсващата връзка между вчера и утре. Мотото им беше: “най доброто от двата свята”. Но най-доброто от двата свята обикновено попада в “блатната среда”.

Да яхнеш двата коня

Тези, които се опитват да правят това са като цирков артист, който обикаля манежа, стъпил върху седлата на два коня. Отличен примен за майсторско яздене, но какво ще стане като двата коня тръгнат в различни посоки?
В цирка това не става защото ездачът държи двата коня под контрол. Но пазарът е друг случай. Компания, попаднала в “блатната среда” обикновено се разчеква в невъзможността си да следва едновременно два пазара, развиващи се в различни посоки.
Първите презокеански параходи са били снабдени и с платна! В начолото хибридните комбинации са имали успех. Те били по-бързи от ветроходите и по-икономични от параходите. Но видно е какво е станало накрая. Ветроходите и параходите се развиват в две различни посоки. Параходът става изключително евтин, ветроходите се превръщат в скъп анахронизъм – играчка за богатите и известните, а хибридът потъва в архивите на неудачните решения.
По същия начин много от първите реактивни самолети са били снабдени и с перка – привлекателна алтернатива и на двата основни вида самолети. Хибридът “турбовитлов” комбинира високата скорост на реактивния самолет със стабилността, която има витловия при движение с ниски скорости.

Революцията на самолетите

Но това е било преди. Днес малките 30- до 100-местни джетове измесват … защото са по-бързи, по-тихи и по-комфортни. Освен това те могат да летят по-високо, като така избягват турболенцията, която се среща на по-малка височина.
Най-големите американски аеролинии в момента използват 700 турбовитлови самолета, и вероятно им се иска въобще да не ги бяха купували.
Трудно е да се избегне проблемът на “блатната среда”. В началото новите технологии се развиват бавно и се изправят пред много проблеми. Затова междинните решения изглеждат най-сигурни и продуктивни. И това в повечето случаи е така, въпреки, че междинната стратегия е почти винаги губеща в дългосрочен план.
Вземете например факса. След десетилетен ръст ние виждаме края на неговия път. Защо се случва така? Факсът е продукт от “блатната среда”, комбиниращ физическата страна на писмото и бързината на изпращане с e-mail. По всичко изглежда, че писмото ще продължи да се използва още поне няколко поколения, електронната поща със сигурност е комуникацията на бъдещето. Но какво ще стане с факса? Неговите дни са преброени!

Факсът в “блатната среда”

От 1998 до 2002 г. Броят на изпратените факсове е спаднал с 50%. Услугата Mailgram на Western Union’s, друг хибриден продукт също се провали. Защо факсът изпадна в тази безизходица? Заради  e-mail революцията. Днес електронната поща е много по-евтина, по-бърза, по-прецизна и на всичкото отгоре можеш  да я получиш където и да си.
Друг хибриден бранд е NetFlix. Абонатите му плащат по $19.95 за да поръчват филми онлайн. Те могат да изберат до 3 DVD-та и да ги задържат колкото си поискат. Когато ги върнат (по същия начин, по който са ги получили – по пощата) абонатите могат да поръчат други филми.
Бизнесът на NetFlix се разви бързо и днес има над 1 милион абонати. Но да се изпращат електронни данни по пощата (под формата на DVD диск) в изглежда като стъпка назад в ерата на дигиталната революция. Скоро ще дойде денят, в който NetFlix ще последва съдбата на факса. И “блатната среда” ще е взела поредната си жертва.
Между другото Pepsi-Cola вече направи опит да произвежда средно-калорична кола, която не издържа проверката на пазара. Продуктът се появи през 1975 г. И брандът се казваше Pepsi Light.
Дали маркетинг историята ще се повтори…

Публикувано в Маркетинг с етикети , , , , , , , , , . Постоянна връзка.