Маркетинг консултации от Светата Църква – КРЪСТЪТ – ЛОГО №1

 КРЪСТЪТ – ЛОГО №1

 

Изградете вашия продукт като търговска марка, на базата на “божествените” принципи

Само глупакът се учи от своите грешки, умният се учи от грешките на другите. Опитът на църквата, най-успешната в маркетингово отношение организация, e създал модели, които могат да бъдат използвани от всяка компания. Погледнете на вашата търговска марка през призмата на хилядолетния опит и заимствайте някои от печелившите похвати за изграждане на авторитет, влияние и лоялност.
1. Логото е най-силната комуникационна константа на търговската марка и църквата може да се похвали, че притежава най-влиятелното и мощно лого на света – кръста. Той не само е символ на организацията, но също така разказва и олицетворява нейната история и мисия. Прост, изчистен и хармонично разположен спрямо зрителното поле, кръстът е най-познатият и влиятелен символ. Когато въвеждате ново лого сравнете го с кръста. Попитайте се дали то отговаря на изискванията да бъде ясно, четивно, свързано с духа на продукта и лесно за запомняне.
2. Кое е вашето рекламно лице? Църквата векове наред експонира Иисус Христос по начина, по който търговските марки използват популярните личности. И тя го прави по толкова успешен начин, че днес трудно можеш да убедиш повечето хора, че църквата и Иисус не са едно и също нещо. Така че, когато избирате рекламно лице помнете, че то трябва лесно да се отъждествява и да допълва марката.
3. За да могат новините, разпространявани от вашата марка или компания да се възприемат лесно и да звучат убедително, вие се нуждаете от говорител – лице на компанията. Безспорно най-успешният говорител на своята организация за всички времена е папата. Изберете говорител, който може ако не пожизнено, то поне достатъчно дълго да изпълнява функциите си. Той трябва да е бил на ръководна позиция в йерархията, да е доказал лоялността си и да няма “видими дефекти” – физически недъзи и бледи петна в биографията си – все условия на който трябва да отговаря кандидатът за папа.
4. Ще успеете ли да постигнете пазарен успех без стратегически маркетингов план? Едва ли. За да се осигури приемственост и координация, действията на всички в компанията трябва да бъдат подчинени на един документ представящ нейната философия, цели и средствата за тяхното постигане. Той трябва да е изчерпателен и актуален за дълъг период. Да е независим от субективни решения, да е… нещо като Библията.
5. Използвайте години наред един и същ слоган заедно с различни вариации на боди текста. Always се задържа доста дълго, но Амин бие всички рекорди по постояннство.
Не изтъквайте продуктов белег, а наблегнете на причината, поради която потребителят ще се спре на вашия продукт. Хората купуват бормашини, не защото се нуждаят от бормашини, а защото им трябват дупки. Забележете, че църквата не се афишира като доставчик на душевен покой, а казва простичките: “Аз съм пътят, истината и животът” и ”Во имя отца и сина и света го духа”. Амин.
6. Когато избирате име на вашата марка избягвайте описанията. Спрете се на съществуващи съществителни имена, които могат да се използват като обикновени думи в изречение. Coca-Cola, Nike, Nivea, Marlboro, Mercedes са примери за такива имена. Не забравяйте, че “папа” и “църква” означават просто “баща” и “събрание”.
7. За да достигне до тези, за които е предназначена, всяка търговска марка се нуждае от дистрибуция. Вашите дистрибутори трябва да са мотивирани и убедени, компетентни и настоятелни, те трябва да бъдат като апостолите. Личните продажби са едно от основните средства на маркетинг комуникации. Нищо чудно, че най-големите проблеми на църквата в момента са свързани с поведението на нейните “дистрибутори” – свещениците.
8. Предложете нещо уникално, с което трайно да се позиционирате и диференцирате в съзнанието на потребителите. Всяка по-голяма марка има “своя” дума, запазена в съзнанието на потребителите. Можете ли да си представите по-мотивираща дума от “рай” и по-силно обещание на марката от това за вечен живот. Вашето USP трябва да бъде оригинално, нещо наистина изключително (за съжаление възкръсването вече е заето). То трябва да е кратко, да предлага значим бранд бенефит и по възможност да решава някой съществен проблем, като например лекото неудобство наречено смърт.
9. Не се скъпете когато обзавеждате своя офис – той е един от най-важните компоненти на корпоративната идентичност. Нашето съзнание до голяма степен отъждествява компанията с нейната сграда. Запитайте се какво е църква – организация или величествена постройка? Безспорно едно от нейните най-големи постижения са внушителните аутлети – сгради с практическо предназначение, постепенно превърнали се в най-забележителните исторически паметници.
10. Използвайте талисман или герой-персонификация, така както църквата използва гълъбът и агнето. Въведете и празници на компанията. Вашата организация се нуждае от уникална фирмена култура, а основно за нея е корпоративното облекло и стандартът на поведение на служителите. Дали това ще се постигне чрез бради и дълги коси, чрез раса и калимавки или чрез униформи и баджове не е толкова съществено. Важното е екипът да изглежда не като механичен сбор от личности, а като отбор, решен да постигне корпоративните интереси.
11. Не на последно място ще ви трябва и джингъл. Едва ли ще успеете да се сдобиете с по-успешен от “Господи помилуй”, но ако поне работите в тази посока, значи сте на прав път.
12. За да разширите влиянието на продукта е задължително да организирате турне и серия от локални промоции. Как се прави това можете да разберете като детайлно изучите програмата на посещението на Негово Светейшество.
13. Помнете, че марката, вашата компания и продуктът са съвсем различни неща. Компанията и продуктът могат да се провалят, но за марката това ще бъде фатално. При успех отбелязвайте ръста в продажбите на продукта, а при провал, говорете за намаление на приходите на компанията. Обърнете внимание на разликата между вяра и църква и ще видите как последната приема всички негативи. Църквата има проблеми, но вярата – никога.
14. Когато продуктът ви започне да навлиза във фаза на насищане, създайте свои дъщерни марки. А при излизане от фазата на изчерпване, ги пожертвайте. Закрийте ги в името на запазване на фокуса на основната марка. През средновековието тази стратегия доведе до създаването и упадъка на ордените.
15. Използвайте не толкова реклама, колкото умели PR похвати. Изградете си авторитет в област, близка до основната ви дейност и се изказвайте по нея във всеки удачен момент. Създайте впечатление, че продуктът ви е толкова уникален и обществено значим, че да получите вниманието на медиите безплатно. Едва ли темите за аборта, образованието и наркотиците са толкава пряко свързани с продукта на църквата, но забележете колко умело тя ги експлоатира. Освен това хората вярват по-скоро на капацитетите, отколкото на рекламата.
Създавайте митове и разпространявайте слухове. Приобщавайте или направо създавайте лидерите на общественото мнение. Осигурете фийдбек на принципа на листчетата с молитви и желания, оставяни в храмовете. Подкрепяйте обществени каузи като раздавате награди и стипендии.
16. Лобирайте! Контактите с властта са били решителни за изграждането на църквата като институция. Сладките държавни поръчки и схемите “приятел в нужда се познава” се базират на добрите отношения със силните на деня.
17. Стремете се да направите вашата марка толкова силна, че нейното лого да продава всевъзможни сувенири. Мърчандайзингът от помощно средство постепенно се превърна в основен източник на доходи, както за футболните отбори, така и за църквата. Ако автобусните шофьори започнат да лепят стикери с вашето лого в кабините си, вие вече имате своята свещоливница и може да се считате за успешен бранд мениджър.
18. Пазете се от прекомерното разширяване на продуктовата гама. Бъдете пестеливи с използването на името на вашата марка и не го поставяйте върху всевъзможни продукти. Или с други думи казано –  “не споменавай напразно името Господне”.
19. Пригответе се за конкурентите, които неминуемо ще копират вашия продукт. Умерено използвайте негативната реклама и подчертайте “ада”, в който ще попадне потребителя ако не ползва вашия продукт. Наложете се като оригиналът, а в последствие превърнете слабостта си в сила. Самата библия предвижда упадъкът на църквата и появяването на много лъжепророци. Така църквата гордо тръби колко права е била, като е предвидила навлизането си във фаза на изчерпване.
20. Умерено разширявайте продуктовата линия и се ограничете само с няколко основни разновидности на продукта. Църквата предлага само седем тайнства, около които организира целия житейски цикъл вярващите. От раждането до смъртта, през болестите и женитбата, тя успява да предложи услугите си при всички важни събития в човешкия живот.
21. Въздействайте на всички сетива – ритуалите на тялото, какъвто е кръстенето продават не само Макарена, Ламбада и Патешкия танц. Използвайте символиката на цветовете – например комбинацията черно-златисто е символ на висок стандарт, използван и от Johnnie Walker Black Label. Ако е възможно създайте дори запазена миризма, на принципа на тамяна и парфюмираните страници на списанията.
22. Стремете се да изградите глобална марка – “католическа” означава просто “вселенска”. Въведете стандарт, задължителен за всички свои клонове и представителства. Бъдете последователни и не се подвеждайте по мимолетните модни течения. Но не се страхувайте и от своевременния фейслифтинг.

Приносът на църквата за развитието на модерната цивилизация не се изчерпва с ролята й  в областта на изкуствата, науката и историческия процес. От нейния опит могат да се поучат и всички мениджъри и маркетолози. Но все пак, не забравяйте, да давате “кесарювото кесарю, а божието богу”. Защото вярата и механизмите за нейното експлоатиране са две отделни неща. За това Иисус изгони търговците от храма, като показа, че между вяра и търговия трябва да се прави разлика. Но на него и през ум не му мина да забрани търговията.

Публикувано в Маркетинг, Реклама с етикети , , , , , , , . Постоянна връзка.