О, Свещена простота!

О, Свещена Простота

 

Скучно, откъснато от практиката и на изкуствено сложен език – преподаването по маркетинг у нас е поредният триумф на формата над съдържанието.

 

Вижте тези три думи: “Мухълът лекува сифилис”…  Просто три думи, но те носят Нобелова награда за откриването на пеницилина. Плюс стотици хиляди излекувани. Плюс сексуална революция. Кой е казал, че науката се прави на сложен език?!?

 

Когато човек отвори повечето български учебници по маркетинг го блъсва миризмата на спарено. Директно от най-дълбоката канализация на наукообразността се проточват лепкавите лиги на нескончаеми дефиниции, педантично преписвани от един в друг “труд”.

 

Наука заради самата нея

“Резултатите показват, че първоначалната хипотеза за известно объркване на реципиентите по отношение на адекватността на семантичната интерпретация като следствие от необичайността на образите не се потвърждава”. Това е само един от множеството примери, които щяхме да наричаме потресаващи ако не бяхме развили резистентност към тях. Но какво друго да очакваме – още от ученическата скамейка крехкото ни въображение е посечено от убеждението, че науката е нещо сложно и за нея се говори само с нарочно изнамерени латински думи.

 

Правилата, които от малки са ни втълпили, диктуват, че науката изисква дистанция и тежък език. Всъщност боравенето с професионалния жаргон е май единственото условие, за да бъдеш разпознат като учен. А да правиш някакви изследвания с практическа полза – отдавна вече не се налага. Може би само от време на време по някое откритие – например, че в лавката на университета вече не се връщат бутилките от бира…

 

“Тя се върти” – отново три думи, този път на Галилео. Но в тях очевидно има много повече наука, отколкото в стотиците томове, в които компилаторите хербаризират поривите на свободния дух. И нищо чудно. Гениалните неща точно затова са гениални защото са очевидни и подтискащо прости. Докато профанизираната наука облича в сложнодумство вече известните факти.

 

Но някой ще каже, че “нещата в маркетинга вече са измислени. На студентите трябва да се преподават основите на науката, а към тях нищо ново не може да се добави.” Това разбира се важи само ако целта на преподавателя не е да си прочете (в много случаи в буквален смисъл) лекциите, а да се раздели след изпита в края на курса с хора, които знаят повече.

 

Ако сценарият на урока е вече написан, то добрият преподавател би трябвало да подхожда като добър режисьор. Неговата задача се превръща в постановъчна – как да направи материята колкото се може по интересна, провокираща и забавна. Та нали рекламите, за които се говори в тези часове правят именно това – изкушават аудиторията, за да постигнат желаното внушение. По ирония на съдбата в случая преподаването по маркетинг не спазва една от основните препоръки, които самото то дава – ориентацията на продукта към клиента, а не обратното. Чудно ли е след всичко това, че по време на лекциите отсъстват не само задължителните за публичната реч атрактивност, хигиенния минимум интерактивност, а в повечето случаи дори и каквито и да били “нагледни” материали.

 

И в това отношение за пореден път има какво да почерпим от родината на маркетинга. Ето как започва един сериозен, дебел и луксозен американски учебник по най-скучната икономическа дисциплина – статистиката: “Една маймуна се събудила и решила да похапне нещо. Огледала се, но на каменистата почва наоколо не открила нищо, което да става за ядене, да не говорим за любимите й боровинки. След дълги безплодни опити тя се отправила към тъмнозеленото петно в далечината, където край едно поточе най-накрая успяла да открие своята кулинарна мечта. Така три дни маймуната осъмвала на различни места и дълго се лутала докато накрая пак откривала своя любим деликатес близо до водата. На четвъртия ден претенциозната животинка вече започвнала деня си като се оглеждала за зеленина на хоризонта, която да свидетелства за наличието на вода, защото там е най-вероятно да открие любимата си африканска боровинка.

Ето как нашата братовчедка по еволюция се научила да използва теорията на вероятностите. И ако една маймуна улеснява живота си като използва тази основна статистическа теория, какво остава за всички нас, които не само, че имаме малко повече разум от нея, пък и вече държим в ръцете си този забележителен учебник по статистика.”

 

Удивително е как дори преписваните от прости, ясни и увлекателни оригинали, български учебници успяват да звучат по толкова отблъскващо сухарски начин. Чудодейната способност на авторите да превръщат ясната мисъл в заплетено словесно кълбо, ги приближава до магьосници, които само с поглед могат да превърнат солетите в кадаиф.

 

Ако преди да започне да кариерата си професорът по маркетинг поне веднъж не е заставал зад щанд, той все едно се заема да преподава плуване без цял живот да е влизал във водата. Маркетингът се занимава с поведението на стопанските субекти, но дори и най-прецизната дефиниция трудно ще продаде и един геврек. Продаването е изкуство, преподаването – също, и точно в преподаването по маркетинг тези две изкуства би трябвало да се срещат.

 

За жалост маркетингът в България представлява разклонили се в две посоки мутации на здравия разум. Теория и практика, съществуващи независимо една от друга. Теория, която преписва книгите и най-често дава примери отпреди раждането на повечето студенти. А от друга страна практика, в която ври и кипи, но която убягва от „обобщаващия” поглед на теорията. И точно тук е огромният резерв на тази наука. Пред играчите на българския пазар стоят реални задачи, с които те всекидневно се борят. Именно казусите, пред които ни изправя скептичният български потребител, разкриват хоризонтите пред маркетинговата наука у нас.

 

Умелото или неумело боравене с принципите на маркетинга пред очите ни променя бизнеса, собствените ни доходи, дори и политическата история. Спомняте ли си най-сложно говорещият премиер на България? Ако словата, с които ни заливаше, бяха локум, той щеше да се проточва от Ябланица до София, а в орехите му щяха да чупят зъби и най-търпеливите слушатели. Съименникът на Котлър, антикомуникаторът Филип Димитров сдаде поста си едва след като срина партията си до мизерните 17% от гласувалите, с което доведе на власт и катастрофалния за страната Виденов. Едва ли някой може да оспори това, че и сегашният президент дължи поста си на провала в PR-а на Петър Стоянов.

 

Когато попитах Димитър Алексиев, по това време генерален мениджър на Загорка&Ариана, „Какво е маркетингът?” той им отговори “ това са жизнените сокове, които хората работещи за марката успяват да й влеят”. Маркетингът наистина е жив и е около нас. С рекламите се сблъскваме всекидневно, коментираме ги и им се подчиняваме. Рекламните приходи в огромна степен влияят и на четвъртата власт – медиите. За PR-а може да се научи повече от позицията на кмета за приютите за бездомните кучета, отколкото в СУ – приют за макети на динозаври и преподаватели, странстващи по провинциалните вузове. Личните продажби не са в V глава на учебника, а в бензиностанциите, когато докато плащате горивото си успяват да ви накарат да си купите и дъвка. Промоциите, наред с всичко друго, са и онези червени листчета, за които се озъртаме в магазина.

 

И докато маркетинговата наука не осъзнае мисията си да предлага на студентите практически знания, които ще им бъдат полезни в работата, на нея ще продължава да се гледа като на досадна сухарщина. А в рекламните агенции ще продължават да постъпват на работа хора “с широка обща култура” и… да се обучават на място.

 

Сещате ли се за един изплезен чичко с рошава коса. На приеми ходил с костюм, но без чорапи, а приятелите му твърдят, че любимото му занимание не било физиката, а свиренето на цигулка. Айнщайн. Има Нобелова награда. Той става световно известен само с три букви – “Е=m.c2”. “Абе, на гениите им е позволено да са луди” – ще каже някой. Но май по-скоро пак се повтаря същата история с формата и съдържанието. С интересната, забавна и провокативна форма на сериозното и задълбочено съдържание.

 

––––––––––––––

 

* O, sancta simplicitas – думи приписвани на Ян Хус, произнесени към една бабичка, която хвърлила дърва на кладата му, вярвайки че с това ще заслужи опрощение на греховете си. Авторът на тази статия си поставя далеч по-земни цели. Хвърляйки дърва в кладата на преподаването по маркетинг той се надява поне да стане хубав огън и… малко по-светло в академичните среди.

Публикувано в Маркетинг, Реклама с етикети , , , , , , , , . Постоянна връзка.