Маркетинг – СПАСИТЕЛЯТ НА САЛВАДОР III

Черният PR в един радикален експеримент

По лекциите на професор Нютауър, записа Сара Бехар

На следващия ден Intersaliva обяви провеждането на ревизия и временно преустанови изкупуването, но ентусиазма не секна. Седмица по-късно обаче нетърпеливи дистрибутори вече чакаха на опашка за да им бъде изкупено количеството. “Задръстили сме се от слюнка, а докато чакаме тя се изпарява!” – признаваха гневните предприемачи. Плъзна слух, че собствениците имат намерение да изнесат производството в Африка заради по-ниската цена на труда. Омразата набъбваше в салвадорската душа.

Месец по късно уличните метежи вече бяха утихнали. “Плюха си на петите” – констатира най-четения всекидневник Салвадор дейли. Оказа се, че скептиците са били прави и Intersaliva е една куха структура която е създала изкуствено търсене и е продала обратно на пазара изкупеното количество на цени много по високи от първоначалните. Полицията обискира офисите на фирмата, като чешити се шегуваха, че в сейфовете са открили само лигавници. Собствениците бяха напуснали страната – за всеки случай, защото всъщност престъпление нямаше. Вълни от недоволство заляха страната, недоволни тълпи плячкосаха магазините, а под заплахата от военен преврат правителството обяви избори.

След като направи ревизия на наличностите, новото управление обаче установи, че всъщност организаторите на аферата са по-скоро но символична загуба отколкото на печалба. За пране на пари също не можеше и да се говори. Но времето лекува всичко и животът постепенно се върна в обичайното си русло. Салвадорското общество преглътна случая, в центъра на столицата безделниците отново се излежаваха на сянка, а децата играеха футбол, подритвайки консервени кутии.

В един слънчев ден обаче дойде новината, че на конференцията на донорите на страните от Централна Америка делегацията на Хондурас поиска да получи цялото финансиране, предназначено за инфрастуктурни проекти в региона. Средствата за  преоборудване на пристанищата бяха на обща стойност от 2 млрд. долара и щяха да превърнат страната, която го реализира в регионален лидер. Като основен аргумент в своя полза делегатите от Хондурас представили кратък документален филм, в който мало и голямо що е салвадорчанин по цял ден плюе ли плюе. На всичкото отгоре накрая населението на страната дало пари за да изкупи собствената си слюнка на по-висока цена. Така се оказа, че аферата е всъщност един ловко скроен PR трик от страна на Хондураското правителство, което успя да привлече милиардите на САЩ, а шокът в Салвадор доведе до гражданска война и опасността от идването на власт на комунистите.

Това бе PR сценарият, който разработих по настояване на моят приятел Освалдо. Той трябваше без съществени инвестиции да превърне Хондурас в инвеститорски рай. За жалост краткият живот на латиноамериканските правителства предотврати неговото осъществяване и Освалдо се посвети на писане на мемоарите си.

The End Към „P.S.“

Публикувано в Маркетинг, Реклама с етикети , , , , , , , , , . Постоянна връзка.