Махалото на Фуко

Махалото на Фуко

 

Пример към „Парите не въртят света. А точно обратното“ професор Деймиън Нютауър, маркетинг консултант

Първата демонстрация на движението на Земята е проведена едва през 19 век от френския физик Мишел Фуко. През 1851г. той окачва 60-метрово махало с тежест 25 кг. за свода на Пантеона в Париж. Движението на махалото на Фуко се отбелязвало върху пясъчен кръг под махалото. След известно време станало очевидно, че махалото бавно променя следата върху пясъка, следователно и спрямо Земята.

За да се предизвика подобна промяна би трябвало върху махалото да бъде прилагана сила. Единствената сила, която действа върху махалото е гравитацията на Земята,  която е насочена надолу. Тъй като позицията на махалото остава непроменена в пространството единственото обяснение за отклонението е ротацията на Земята.

Представете си, че едно махало е окачено върху северния полюс. Докато се клати то няма да промени движението си спрямо звездите, но тъй като Земята се върти, за наблюдателя ще изглежда, че то е завъртяло оста си на клатене на 360 градуса. Ако обаче закачим махалото на Фуко на екватора, ние няма да наблюдаваме никакво отклонение. В междинните ширини наблюдаваме различни периоди на ротация на махалото на Фуко, които траят повече от 1 ден.

 

Махалото на Фуко

Махалото на Фуко

За шест часа Земята се завърта на 90 градуса. Така махалото, окачено над северния полюс ще се отклони на 90 градуса спрямо меридианите на Земята.

Публикувано в Маркетинг, Реклама с етикети , , , , , , , , , . Постоянна връзка.