Брандът “Аз”

Интегрирани маркетингови комуникации на твоята личност

Често сравняват брандовете с хора. При изграждането на марката и особено при определяне на нейните ценности това е задължително. Но защо не погледнем нещата от обратната страна и да сравним хората с марки? Тази гледна точка ни дава интересната възможност да изграждаме собствената си комуникация въз основа на принципите на ИМК.

 

“Потребителите изграждат представата си за марките така, както и птиците градят гнездата си – от сламки, които им попадат случайно.” Замисляли ли сте се, че компютърът в главите ни не се интересува от безбройните детайли и подробности на всеки обект. Той работи със стереотипи. Само няколко най-прости атрибута са ни достатъчни и вече сме си изградили представа даден човек. Достатъчно ни е да чуем: “посланика на Перу”, “един хеви-метъл от Търговище”, “счетоводителката на Балканкар”, “монтьора от Горубляне”, “директора на института за полупроводници”, “една блондинка от НБУ” –  и пред очите ни вече се оформят завършени образи – съзнанието ни си е доизмислило липсващата ни информация. Затова всеки детайл от нашето поведение може да се окаже решаващ за образа, който околните са си създали за нас. Това като че ли е ясно от само себе си, но понякога неща, за които дори не предполагаме се оказват решаващи за имиджа на бранда “Аз”.

 

“По дрехите посрещат…” – опаковката продава стоката и за това не е зле да се замислите дали сте “опаковали” вашата личност в съответствие с това, което смятате да продадете. Излишно е да споменаваме, че от нотариуса и дизайнера се очаква да бъдат “опаковани” по съвсем различен начин. Можете да привлечете вниманието към себе си с помощта даден аксесоар – папионката направи за имиджа на Георги Лозанов повече отколкото научната му работа.

 

Позиционирайте се така, че да бъдете различен. Ако не успеете да се наложите като авторитет в някоя област, просто бъдете екстравагантен. Купувайте си предмети в един и същи цвят, който да свържете с марката си.

 

Не е зле да си извоювате позициите на капацитет в някоя област. Това ще генерира PR и публичност ще ви канят в предавания, ще ви интервюират за списания… Ще ви бъде най-лесно ако това е в сфера, която познавате – нещо свързано с работата или хобито ви. Не дай си Боже пък да издадете и книга! И все пак на забравяйте имиджа, към който се стремите. Някак си не върви да сте едновременно най-добрият психоаналитик и най-умелият имитатор на звуците на авлигата.

 

Подбирайте заведенията, които посещавате. Замислете се за ролята на типа магазини, в които се дистрибутира продукта и разположението му на рафта (неудачно е да се продават луксозни парфюми в Метро, нали). По същия начин представа за вас зависи от това в каква среда ви откриват и къде живеете. Една снимката на човек в Шератон ще създаде доста различна представа за него от снимката му на Централна гара.

 

Поработете върху “доброто си име” (или добрия прякор). С Васил можеш да се пошегуваш, но я се опитай да го направиш с “Черепа”, Георги може да бъде космонавт, но не и ако е известен като “Тъпото”… По същия начин и марките са зависими от името, което може да ги погребе или издигне. Наистина ли вярвате, че ароматът на Kenzo ухае еднакво в България и в чужбина?

 

Всеки знае кои са първите въпроси, които родителите задават за новото гадже на дъщеря си. Те питат какви са родителите му и какво работи. (По същия начин, по който се интересуваме кой е производителят и какви са продуктовите бенефити.) Стереотипът професия е един от най-силните. Затворете очи и си представете учителка. Тя най-вероятно ще е жена на средна възраст, с очила, ще гледа строго и ще е облечена по модата от 80-те. “Но аз не си представям учителката точно така, ами млада и с къса пола! – ще каже някой”. Да, но си я представяш по точно определен начин.

 

Следва…Интегрирани маркетинг комуникации на твоята личност – 2

Публикувано в Маркетинг, Реклама с етикети , , , , , , , , , . Постоянна връзка.