Брандът Небол – Яна Попова част 2

Конкуренти

Конкуренти продукти са всички спрейове за гърло, за закупуването на които не е необходимо лекарско предписание.
ТАНТУМ ВЕРДЕ спрей форте – противовъзпалително и обезболяващо средство при проблеми с гърлото, устната кухина и венците. Активната съставка Bemzidamine  има противовъзпалителни и обезболяващи свойства.
Цена:12,00лв.
ОРОФАР спрей – Активната съставка на този лекарствен продукт е Бензоксониевият хлорид, която е активна спрямо широк кръг от микроорганизми, които са най-чести причинители на инфекции в гърлото и устната кухина. Съдържа и лидокаин, който облекчава болката. Помага при простуда, фарингит, ларингит, афти и възпалени сливици.
Цена: 10,00лв.
ХЕКСОРАЛ спрей – И този лекарствен продукт се използва за локално лечение на възпалителни и инфекциозни заболявания на устата и гърлото. Ефективен е срещу гъбички и има слаб обезболяващ ефект. Приложим е преди и след хирургическа намеса. Активната му съставка Hexeditine е ефективна при повечето болестотворни организми в устата и гърлото.
Цена: 11,00лв.
Тези лекарствени продукти спадат към антисептиците и като такива могат да се използват при лечението на едни и същи симптоми. Взаимозаменяеми са като действие в повечето случаи и се използват за лечението на от леки до средно тежки здравни проблеми. В огромния фармацевтичен бизнес съществуват и други препарати за лекуване на болно гърло. Те са билкови, които се използват при съвсем леки оплаквания и по-сериозни лекарства, като „Биопарокс”, които съдържат антибиотик и се използват при много по-сериозни състояния. На Българския пазар, преки конкуренти на „Небол” са „Тантум верде”, „Орофар” и „Хексорал”.

Продукт, диференцияция, ползи, Reason to believe

Бизнес идеята „Небол” е лекарствен продукт ОТС – медикамент, който се продава в аптеките без да е необходима лекарска рецепта. Съдържа: Povidone-iodine – 300mg./30ml.; Lidocaini hydrochloridum –  45g./30ml. – активни съставки и помощни вещества: стабилизатори и портокалов аромат в 30ml. дестилирана вода.
Йодните йони са съставката, която лекува възпаленията, инфекциозните заболявания и афтите в устната кухина. 10% разтвор на йод се използва във всички познати лекарствени продукти(разтвори на йод във вода), като 10% е достатъчно силен разтвор да осъществи лечебното си действие и да не предизвика нежелани реакции, като изгаряне и т.н. Лидокаинът е съставката, която облекчава болката. Стабилизаторите спомагат лекарствения продукт да не се разслоява и поддържат състава му стабилен до края на срока на годност(със същия цвят, мирис и консистенция). Портокаловият аромат спомага за превъзмогване на първичния вкус на йодния разтвор. Дестилираната вода е носител на лекарствените съставки и спомага за възможността лекарството да се впръсква.
„Небол” няма аналог в страната ни и ще се отличава от конкурентите си с по-ниска цена и родно производство, както и с обезболяващата си съставка, която ще възвърне комфорта докато подейства лечебното действие на йода. Портокаловия вкус също е нещо ново сред конкуриращите го продукти и ще е новаторска комбинация с  вкуса на йод.

Ценово позициониране

Поради ниската цена на активната съставка в „Небол”, цената на продукта ще е наполовина от цената на конкурентните му лекарствени продукти. Голямата разлика в цената на активната съставка няма да го окачестви, като по-нисък клас в сравнение с конкурентите му, поради сходните действия които оказва. Базовата цена на продукта ще е 4 лв., а производствената, поради евтините съставки, ще е под 3 лв. С преминаването си през доставчиците и аптеките, крайната цена за потребителя може да нарасне до 40% и да стане 5,60лв, което е предпоставка за изграждане на добра рекламна стратегия.

Дистрибуция

В страната ни са регистрирани над 100 производителя на лекарства, които са преминали съответните лицензионни режими за производство на медикаменти. По закон техните брандове се доставят до аптеките и болниците от търговци на едро. Според данни на IMS Health от 183 дистрибутора 5 доставят 85% от всички лекарства:
1.    „Търговска лига АД”,
2.    „Софарма трейдинг”,
3.    „Хигия”,
4.    „Леге артис” и
5.    „Либра”.
Съществуват два варианта за сключване на договор по отношение на това коя от двете страни ще поеме маркетинговите комуникации и рекламата на продукта – производителят или дистрибуторът.

Продължение

Публикувано в Бранд Билдинг - НБУ 2011 с етикети , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.